En dag för livet - viktigt på riktigt
En dag för livet syftar till att uppmärksamma och öka kunskapen om psykisk hälsa och suicidprevention. I år fokuserar En dag för livet i Karlskoga på vad som är viktigt på riktigt.
Du kommer att få lyssna in:
- Vad är egentligen viktigt på riktigt?
- Kroppens kraft när orden inte räcker till
- Det existentiella perspektiv i livet
- Hur kan vi prata mer om livet, döden och allt däremellan?
Under eftermiddagens serveras det gratis fika.

Existentiella perspektiv i livet
Hur kan vi prata mer om livet, döden och allt däremellan?
Ida Hallgren är psykolog och doktorand i praktisk filosofi. Hon har arbetat med filosofiska och existentiella samtal under ett decennium och har tillsammans med prästen Pontus Nilsen tagit fram en samtalsmodell för existentiella gruppsamtal – Öppna kort.
Efter nästan ett sekel av normer kring positivt tänkande tycks det som att vi i viss mån har tappat förmågorna att prata om svåra ämnen. Det finns idag ett stort behov av förutsättningslösa och öppna samtal kring viktiga, allmänmänskliga, existentiella teman. Att leva i en föränderlig värld som vår är inte alltid enkelt, men genom att tillsammans med andra dela tankar och känslor om sådant som lycka – lidande, ensamhet – tillhörighet, mening – tomhet och liv – död, så kan vi göra det mera hanterbart. Om vi som människor lämnas ensamma med livets största frågor kan detta resultera i förstärkt ofrivillig ensamhet, meningsbrist och hopplöshet. Men om vi får möta andra kring de största frågorna ger detta ingångar till gemenskap, mening och sammanhang.

Kroppens kraft när orden inte räcker till
Lena Axelsson Svedell är fysioterapeut, specialist i mental hälsa, doktorand i medicinsk vetenskap och social entreprenör. Hon brinner för att göra rörelse och träning tillgängligt för alla, oavsett funktionsvariation eller livssituation. I sitt arbete möter hon personer med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), och har sett vilken kraft kroppslig närvaro och rörelse kan vara som källa till hälsa, livslust och mening.
I detta föredrag bjuder Lena in till reflektion kring kroppens betydelse för vår existentiella hälsa. Personer med NPF har ofta svårt att känna sina egna behov och hitta balansen mellan aktivitet och vila. Med värme och konkreta exempel från forskning berättar hon om hur vi kan hitta hem i oss själva med ökad närvaro i kroppen och hur rörelse kan minska ensamhet och öka gemenskap. Lena visar hur små steg kan göra stor skillnad, särskilt i perioder när man känner sig ensam och vilse i livet.

Allt som är viktigt i livet känns
Åsa Kadowaki, läkare, specialist i psykiatri, leg KBT-terapeut
Vi byter fokus från vad vi vill slippa känna till att allt som är viktigt i livet känns. Så för att leva ett gott liv behöver jag bli bra på att tillåta känslor och fortsätta hålla fokus på det jag vill fylla mitt liv med innan det tar slut. Det finns inget symtomfritt liv och ett liv i frihet kommer ”oundvikligen att ge ångest”. Det kommer spela roll hur jag förhåller mig till det som livet bjuder; om jag fastnar i sådant jag inte kan förändra eller om jag ger plats för det oönskade och fortsätter i kontakt med det önskade.
Människan har stora resurser – frågan är om de används till det som är gynnsamt.
Bristande hälsa handlar inte om för lite sjukvård utan om en felaktig syn på vad man kan förvänta sig av livet.
Sjukvård är hjälpsamt vid sjukdom, vid ohälsa behövs egen förändring och existentiella hälsa inbegriper hur vi lever tillsammans i vårt sammanhang.
Arrangörer
Karlskoga Kommun, FINSAM, Region Örebro län, Karlskogahem, Kvinnojouren Maggan, RF-Sisu Örebro län, Karlskoga församling. Möckelnföreningarna
