Livsviktigt värdskap
Livsviktigt värdskap ska öka kunskapen om suicid och suicidprevention i näringslivet. Först ut är besöksnäringen. Hotell i hela länet har anmält sig och det finns plats för fler. Projektet finansieras av statliga medel inom ramen för psykisk hälsa.
Livsviktigt värdskap
Livsviktigt värdskap ska öka kunskapen om suicid och suicidprevention i näringslivet. Först ut är besöksnäringen. Hotell i hela länet har anmält sig och det finns plats för fler. Projektet finansieras av statliga medel inom ramen för psykisk hälsa.
Projektet Livsviktigt värdskap ska öka besöksnäringens kunskap i att upptäcka, bemöta och hänvisa suicidnära individer. Tillsammans med hotell i länet tar regionen och Hjärnkoll Örebro län fram en guide för suicidpreventivt arbete.
Varje år dör ca 1 500 personer i suicid, nästan 50 personer i Örebro län. Projektet vill trygga besöksnäringen i mötet med suicidnära personer, och därmed göra det möjligt att upptäcka, bemöta och hänvisa dem rätt. I förlängningen skulle det kunna vara en möjlighet att rädda liv.
Personal inom besöksnäring har dagligen många kontakter, vilket gör dem viktiga i ett regionalt suicidpreventivt arbete.
- Vi behöver en guide! Det sa företrädare för besöksnäringen.
Vad ska guiden användas till?
Guiden ska ge din verksamhet vägledning i hur ni kan jobba med suicidprevention, både internt och i mötet med kunder. Den är på en basnivå och när ni tagit första stegen kan ni utvidga ert suicidpreventiva arbete.
Vad ska guiden innehålla?
- Utbildning
- Steg-för-steg-material
- Mallar för tryckt material
Hur ska guiden tas fram?
- En referensgrupp med representanter som hotellen valt ut är med i arbetet att ta fram guiden tillsammans med projektledaren. Referensgruppen kommer med förslag, tips och feedback på material som tagits fram.
- Ledning och receptionspersonal på hotellen testar existerande digitala utbildningar. Utvärderingen från detta ligger sen till grund för vilken utbildning som kommer ingå i guiden.
- Personal och ledning uppmanas att komma med förslag, tips och feedback.
- Personal och ledning blir inbjudna till andra utbildningsinsatser som också utvärderas.
Den färdiga guiden kommer att spridas i besöksnäringen i Örebro län, och även marknadsföras gentemot näringslivet i stort. Guiden kommer vara gratis och finnas tillgänglig digitalt.
Test av utbildningen
Vi letar efter fler hotell och företag som vill testa utbildningarna. Så här går det till:
Kontakta vår projektledare Elin för att få tillgång till länkarna till utbildningen. Du behöver avsätta en timma då ni som personal:
- Svarar på en inledande enkät
- Ser filmen "Vad är psykisk hälsa" 4 min
- Gör utbildningen
- Svara på utvärderingsenkät
Här finns hjälp att få
Ring 1177 om du behöver hjälp med att söka vård!
- Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80, https://www.jourhavande-medmanniska.se/chatt/
- Mind Självmordslinjen, telefon 90101, https://mind.se/chatt/
- Jourhavande präst, ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst, chatta eller skriv brev på http://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
- Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt https://www.1177.se/Orebrolan/liv--halsa/psykisk-halsa/
- Till dig som har självmordstankar https://www.1177.se/.../till-dig-som-har-sjalvmordstankar/
- Hjälplinjen, anonym och kostnadsfri stödtjänst för dig över 18 år som befinner dig i en kris, svår livssituation, har självmordstankar och upplever psykiska besvär.
- Stöd på teckenspråk